Domena

Izbor domene je jedna od ključnih stvari prije pokretanja web stranice, ako imate firmu izbor je relativno lagan ako vašu domenu već nije netko zauzeo, u tom slučaju imate mogućnost da je pokušate otkupiti ili krenuti u pravni spor s vlasnikom.

Zlatna pravila registracije domene

  1. Ne oslanjajte se na druge ljude da će oni na vrijeme obnoviti/produžiti vašu domenu, kada jednom izgubite domenu teško će te je vratiti, a moglo bi biti preskupo da bi se uopće isplatilo zato uvijek pazite na datum isteka svojih domena.
  2. Ne registrirajte domenu na e-mail adresu koju rijetko provjeravate, niti onu koja bi vam mogli isteći nakon nekog vremena popust besplatnih servisa ili e-mail od firme u kojoj trenutno radite. Uvijek koristite svoj glavni e-mail koji provjeravate svaki dan i za koji ste sigurni da će te ga koristiti najmanje narednih nekoliko godina da vam se ne bi dogodilo da domena istekne, a vi to otkrijete tek kad vaša stranica nestane sa interneta jer su obavijesti o isteku dolazile na e-mail koji ne gledate. Još jedan trik za krađu domena je da besplatnu e-mail adresu nakon što istekne može otvoriti istu takvu netko drugi i iako ste vi domenu prebacili na novi e-mail uz malo muljaže sa službom za korisnike može dobiti vraćanje domene na taj stari besplatni e-mail.
  3. Ne registrirajte domenu preko hosting firme jer u slučajevima kada je ta domena besplatna uglavnom glasi na hosting firmu, a ne na vas! Promjena hostinga u tom slučaju može postati veliki problem.
  4. Prilikom provjeravanja da li je neka domena već zauzeta izbjegavajte nepoznate servise i registre jer bi se moglo dogoditi da vašu željenu domenu, dok Vi razmišljate o kupnji, registrira netko drugi pa na vaš upit traži brdo para za nju! Nekoliko manjih registara se našlo optuženo za takve mutne poslove ili jednostavno čitava firma služi kao paravan za cybersquattere zato za provjere koristite poznate registre tipa Go Daddy. Ako vam se ovo ipak dogodi, nemojte ništa raditi već pričekajte pet dana jer toliki je rok u kojem se registracija domene može poništiti bez troškova, pa većina jednostavno otkaže domenu ako misli da neće ništa zaraditi tj. da ste se predomislili, ali ako vam je domena upala u Domain Kiting najbolje da ju zaboravite.

Kako izabrati ime domene?

Kod odabira imate izbor između kreiranja svojeg vlastitog zaštićenog imena tj. trademarka ili izbora generičkog naziva na osnovu ključnih riječi. Naravno kod oboje uvjet je da ti nazivi već nisu zauzeti. Još jedna stvar na koju moramo paziti je da li postoji netko sa sličnom domenom, nema smisla imati zaštićeno ime koje se razlikuje u jednom slovu od neke druge firme jer može biti zbunjujuće za posjetioce a može rezultirati i sudskom tužbom.

Zadnjih godina se pojavio i trend kupovine većeg broja domenskih nastavaka iste domene, znači uz .com uzima se i .net, .info, nekada .org itd. s ciljem sprječavanja krađe od strane konkurencije i kršenja zaštićenih imena. Prvobitna zamisao interneta je da se na svakom od njih nalaze različite stranice različitih vlasnika koje naravno nisu međusobna konkurencija nažalost ta ideja je brzo propala zbog zlouporabe.

Kupovina već postojeće domene

Danas postoji veliki broj domena koje se prodaju, a veliki broj su kupljen baš za tu svrhu - kupi po normalnoj cijeni, složi neki mali website i prodaj za dobre novce - iako može dosta koštati, već postojeća domena sa stranicom može imati velike prednosti pogotovo ako je dobro pozicionirana na tražilicama.

Ako se odlučite kupiti neku već postojeću domenu obavezno provjerite da nije na crnoj listi (blacklisted) zbog spamanja i puno gore izbačena iz Google-a, ako je najbolje dobro razmislite da li želite trošiti vrijeme na njeno 'spašavanje'.

Za najosnovniju provjeru statusa crne liste možete pogledati na Whois.sc - primjer 1, Blacklist Status: mora biti Clear ako je Listed kao kod primjera 2 najbolje je zaobići domenu iako se oznaka može odnositi na neku drugu domenu s kojom ista dijeli IP adresu, ali bolje je puhati na hladno nego se opeći.

Kod Google provjere jednostavno provjerite da li je Google ima u indeksu - naravno ako postoje nekakve stranice već neko vrijeme. Ako vas je već zapala domena koju je Google izbacio iz indeksa pošaljite poruku Googleu preko Google: Help Center u kojoj objašnjavate kako ste Vi novi vlasnik i kako nećete raditi gluposti. Ovo vrijedi i za Adsense pa nije loše pitati službu za korisnike da li je domena koju želite možda povezana sa nekim korisnikom koji je izbačen zbog kršenja pravila.

Vrstu sadržaj koje je držao prijašnji vlasnik osim pretrage Google-ovog indeksa kao i postojećih linkova možete i putem Archive.org.

Kako registrirati domenu?

Hrvatska .hr domena je besplatna i registrira se kod CARNetove DNS Službe koja strogo nadzire dodjelu hrvatskih domena prema Pravilniku o organizaciji i upravljanju vršnom "hr" domenom pa ako nemate firmu ili udrugu nećete tako lako doći do željenog naziva.

Za ostale nastavke postoji više servisa za registraciju domena, moj savjet bi bio odvojiti registraciju domene od hosting firme kako bi izbjegli komplikacije u slučaju da poželimo promijeniti hosting. Ako smo već uzeli domenu kod hosting firme provjerimo da li domena glasi na Vas ili hosting firmu.

U Hrvatskoj je jedan od poznatijih servisa Regica.NET kod koje je moguće plaćanje općom uplatnicom, a ako posjedujete kreditnu karticu možete koristi strane registarske tvrtke koje su jeftinije.

Savjet za kraj

Domene su poput vina, što starije to bolje, zato ih uzimajte što je ranije moguće i postavite on-line (jedna strana s par osnovnih podataka je dovoljno) i naravno prijavite je na Google. Na taj način izbjegavate negativne posljedice Google-ovog pješčanika (sandbox) u kojem na mjesec dva završava veliki broj novih stranica kako bi se spriječilo zlouporabe.

Danas veći broj hosting firmi nudi mogućnost postavljanja više od jednog websita u paketu (a dosta njih ima neograničen broj domena tj. stranica) pa nema smisla da to stoji neiskorišteno.

Vidi još: