Forumi

O forumima bi se mogli napisati cijeli romani, na sreću imam poveći hosting paket pa sa prostorom nemam problema jedino je pitanje da li ću imati volje toliko pisati jer nemam volje dodati forum na ovu web stranicu s obzirom kolika je to zezancija.

Danas su web stranice koje nemaju neku vrstu vlastitog foruma sve rjeđe. Vlasnici portala na njih gledaju kao na jedan od najlakših načina da dođu do sadržaja i posjetioca ne razmišljajući o mukama održavanja foruma i vječnoj borbi protiv spammerskih botova, trollova i naravno neukih korisnika.

U toj borbi protiv vjetrenjača neki vlasnici foruma su se odlučili na drastične metode pa su na kraju izgubili puno više korisnika koji su umjesto mrcvarenja sa silnim pravilima radije otišli na druge forume koji su manje restriktivni.

Pravila

Prije nego počnete s bilo čime uredite pravila svog foruma koja trebaju biti kratka i jasna svima, posjetite hrpe postojećih foruma i proučite njihova pravila na osnovu kojih možete formirati vlastita, svako naknadno mijenjanje i krpanje pravila samo će dovesti do problema, pogotovo ako pokušate ograničiti prava postojećih korisnika kojima se to neće svidjeti jer to najčešće znači da zbog vaše lijenosti da održavate forum sada moraju ispaštati oni koji su najduže korisnici vašeg foruma.

Osim na korisnike pravila se moraju moraju jednako odnositi i na moderatore i admine jer nakon spammera i trolova treći najveći problem koji može pogoditi vaš forum ako ga ostavite bez nadzora je samovolja moderatora i admina koji po onoj narodnoj kad mačke nema miševi kolo vode mogu napraviti više štete od prva dva problema zajedno.

 

Izbor

Jedan od prvih

Spammeri i botovi

Jedna od najvećih pošasti su spameri i njihovi botovi, obične spamere početnike se još nekako drži pod kontrolom jer se registriraju ručno pa im treba vremena dok spamerski botovi to rade automatski na tisućama foruma odjednom. Jedna od najjednostavnijih zaštita od botova je ograničavanje novih korisnika na jedan podforum u kojem se svi korisnici moraju predstaviti da bi dokazali da nisu botovi.

Razni automatski sustavi zaštite se svakodnevno razbijaju tako da im je životni vijek ograničen i treba ih stalno pojačavati, a to opet otežava pristup običnom korisniku pogotovo ćoravcima poput mene kad trebaju skužiti koja je riječ skrivena na nekoj slici.

Moderatori

Najrašireniji način održavanja foruma je putem moderatora koji su u najvećem broju neplaćeni volonteri

Korisni linkovi