Google Adwords

Google-ov servis za tekstualno oglašavanje je malo nepravedno gurnut u sijenu Adsense servisa pošto bez njega Adsense ne bi bio moguć. Iako Adsense za sadržaj još nije dostupan za hrvatske stranice, hrvatskih oglasa na Google ima više nego dovoljno (istina, malo su jednolični, ali kao da su na televiziji i u novinama nešto bolji).

Kako je originalni tekst pisan prije dosta vremena, danas Adsense u većini slučajeva podržava hrvatski jezik (iako osobno izbjegavam koristiti sučelje na engleskom zbog nekih jako čudnih prijevoda), u međuvremenu se i Adwords puno promijenio i od relativnog jednostavnog postao vrlo moćan alat za oglašavanje u koje se svakim danom mogu podešavati nove opcije.

Oglašavanje

Za reklamiranje vlastitih stranica i usluga ciljajući na određene ključne riječi Adwords nudi jeftinu alternativu klasičnim oglasima koje će gledati svi posjetitelji umjesto samo onih koje bi mogli biti potencijalni kupci jer osim ako nam glavni cilj nije promidžba vlastitih stranica posjetioci koji ništa ne kupuju ili ne iskoriste reklamirane usluge ne donose nikakvu zaradu.

O cijeni oglasa koju odredite ovisi pozicija oglasa kao i da li će se uopće pojaviti, za konkurentne pojmove Vaš konkurent može ponuditi puno više plaćanje po kliku te na taj način gurnuti Vaš oglas ispod njegovoga (kod formata oglasa gdje ih ima više), kao i potpuno izbaciti Vaš oglas (kod formata gdje se prikazuje samo jedan oglas).

Trenutno je pokriven samo mali broj ključnih riječi tako da priličan promet možete dobiti za simboličan trošak od samo par centi po kliku!

Prednosti i mane

Za oglašivače prednosti su očite, umjesto gubljenja vremena na traženje potencijalnih partnera Google obavlja taj dio preko algoritama koji traže ključne riječi na koje oglasi ciljaju, a oglašivaču ostaje da se koncentrira na optimizaciju ključnih riječi, poboljšavanje kvalitete oglasa i prometa koji mu dolazi, blokiranje stranica na kojima ne želi da se pojavljuju njegovi oglasi itd.

Mane su što se korisnik da bi bio uspješan za konkurente pojmove mora dobro poznavati SEM (Search Engine Marketing) trikove i stalno paziti na konkurenciju jer ono što mu danas donosi profit sutra može stvarati gubitke, tu su naravno i razni zlonamjerni korisnici Adsense servisa koji pokušavaju prevariti Google odnosno Vas.

Savjeti

Neka vas početna kompleksnost Adwords sučelja ne zastraši, vrlo brzo ćete shvatiti osnovne stvari.

Ako niste previše sigurni i ne želite riskirati velike troškove prepaid je najbolja opcija jer minimalna uplata je samo $10 pa ako je i izgubite zbog neke greške šteta nije velika.

Prvo što trebate napravite u vašoj reklamnoj kampanji je odrediti područje i jezike na koje ciljate, nema smisla da vaši oglasi budu vidljivi u Kazakstanu ako vam je cilj prodavati nešto na području Hrvatske, kao ni da budu prikazani na stranicama na engleskom i drugim stranim jezicima osim ako ne ciljate na strance koji surfaju iz Hrvatske.

Google search (pretraga ili kako li su to već preveli) nema puno filozofije, Google određuje cijenu koliko neka ključna riječ vrijedi (nema veze ako ste vi jedini oglašivač za nju) da bi se vaš oglas prikazao na Google-ovoj stranici sa rezultatima pretrage, cijena se stalno mijenja pa pazite koliki maksimalni iznos odredite jer Google ga može popapati u trenu pa ne treba pretjerivati osim naravno ako Vaša zarada čini taj trošak više nego isplativim.

Content network ili ciljanje na internet stranice koje na sebi imaju Adsense oglase je puno manji trošak ako pravilno postavimo oglase. Network se dijeli na dvije podvrste Managed i Automatic placements, razlika je da kod Managed sami određujete na kojim stranicama želite da se pojave vaši oglasi i za svaku stranicu možete posebno odrediti maksimalnu cijenu klika, o iznosu naravno ovisi pozicija i broj prikazivanja vašeg oglasa.

Kod Automatic placements, Google je taj koji bira stranice i dok sa jedne strane može naći dobre stranice koje ste propustili isto tako može izabrati puno loših stranica kod kojih će se pojaviti sumnjivi klikovi.

Sumnjive klikove ćete najlakše uočiti u nerazmjeru broja prikazivanja (impresija ili Impressions) u odnosu na broj klikova. Sve iznad 1% možete odmah smatrati sumnjivim, pogotovo ako se odnose na stranice čudnog sadržaja nakrcane oglasima koje najčešće nemaju veze sa vašim ključnim riječima.

Vanjske poveznice