Forumi i promocija

Upozorenje

Jedno upozorenje odmah na početku, pročitajte pravila svakog foruma posebno jer svaki ima neke svoje bisere, a onda još pitajte admina da li je dopušteno ono što želite raditi jer svaki forum osim pisanih ima svoja nepisana pravila koja se mijenjaju iz dana u dan kako raste reklamna paranoja.

Slobodno preskočite slijedeće forume jer ako vaša stranica ima forum možete računati da će Vam prije ili kasnije obrisati link(ove) makar se borili protiv gladi u Africi, dajte savjete kako pomoći oboljelima od neizlječive bolesti ili ste udruga siročadi jer iako nemate ni 10 posjetioca vi ste za njih OPASNA KONKURENCIJA!

  • forum.hr - bilo kakvi linkovi u potpisu na web stranicu koja ima forum se brišu, također ako stavite link samo radi informacije prema bilo kojem drugom forumu isti ima velike šanse vrlo brzo nestati
  • croportal.net - isto kao kod forum.hr plus ovdje se reklamiranjem smatra čak i ako u nekoj raspravi postavite link na dodatne informacije prema portalu koji uopće nema forum!
  • ?

Zašto dotični forumi uopće korisnicima omogućuju postavljanje linkova kad ih uglavnom brišu zna samo vlasnik. Zanimljivo da se na istim forumima uredno vrte linkovi na net.hr, index.hr, jutarnji.hr... koji svi imaju poveće forume, a svi navedeni portali se mlate za prvih 10 pozicija u Gemius statistici... valjda vrijedi ono pravilo vrana vrani oči ne kopa.

Ukratko ako planirate imati forum na svojoj web stranici možda je bolje da ga dodajte nakon što prođete gore navedene forume.

Za reklamiranje web stranica tvrtki će vas vjerojatno blokirati na većini foruma, mislim ak kao firma nemate $10 za Adwords... ilegalne sadržaje ne moram ni spominjati kao ni stranice koje sastoje samo od Adsense oglasa ili foruma na kojima nema nikog živog.

Kako DA!

Na internetu postoji veliki broj foruma koji su odlično mjesto za promociju vaše web stranice koje možete izvesti na više načina:

  1. Najefikasniji način je naravno napraviti super stranice sa hrpom korisnog sadržaja pa će vaši posjetitelji sami reklamirati vaše stranice okolo.
  2. Drugi najefikasniji način je učestvovanje u rasprava koje odgovaraju temi vaše web stranice i čekanja prilike da ubacite link na vaše stranice kao odgovor na nečije pitanje. :-) Isto tako odgovor koji bi inače napisali na forumu možete proširiti i staviti kao članak na vaše stranice pa onda umjesto odgovora na forumu stavite link i time dobijete "i ovce i novce".
  3. Manje efikasan je držati svoje web stranice u potpisu (sig/signature), potpis treba biti jasan, čitljiv i nenametljiv jer bi Vam se moglo dogoditi da ga moderator obriše ili još gore izbaci Vas iz foruma.
  4. U zadnje vrijeme se razvija tržište sa prodajom potpisa pa čak i avatara! Iako košta kupovanje linka u potpisu kod nekog korisnika koji ima tisuće postova na forumu sa desetke tisuća posjetioca može imati više nego željeni efekt. Kupovanje avatara ima sličnu funkciju u svrhu brandinga. Naravno ovu vrstu marketinga ne očekujte na hrvatskim forumima gdje bi korisnicima najradije naplaćivali korištenje već ćete morati otići na strane forume poput Digital Point.

Kako NE!

Kako se NE reklamirati na forumima:

  1. Spamanje foruma sa postovima u kojima nema ništa osim linka na vaše stranice neće vam donijeti ništa osim brisanja tih postova i izbacivanje sa foruma.
  2. Trollanje ili slanje postova čiji sadržaj nema previše smisla u svrhu nabijanja broja postova ili u našem slučaju što veći broj prikaza potpisa sa linkovima, ako pretjerate sa ovakvim ponašanjem opet vam se može dogoditi brisanje postova i izbacivanje iz foruma.
  3. Svađanje i vrijeđanje spada više u domenu lijepog ponašanja, ali teško da će te privući posjetitelje ako ih prvo izvrijeđate.

Koji su najjači forumi?

Ovo je dobro pitanje jer na nekim općenitim forumima možete misliti da će te imati veliki promet, ali to vrijedi jedino ako imate stranicu koja odgovara profilu većine korisnike znači politika, ljubav, seks...

Specijalizirane stanice imati će puno bolju posjećenost na specijaliziranim tematskim forumima na kojima se okupljaju korisnici traženog profila.

Par foruma: