Krađa sadržaja

Kako raste veličina interneta količina ukradenog sadržaja dostiže astronomske razine, od klasične krađe gdje ukradeni sadržaj netko kopira i objavi pod svojim imenom što se relativno lako ukloni puno su gore tzv. prenošenje sadržaja koje je postalo vrlo popularno u zadnje vrijeme.

Nažalost na internetu je stvoreno mišljenje da se svaki tekst, fotografiju i drugi sadržaj može bez pitanja kopirati i objaviti na svojim stranicama ako se potpiše autora i napiše odakle je preuzet!? Da li to znači da ja mogu uzeti nečiji auto i na njemu napisati da sam ga uzeo od N.N. i onda tvrditi da to nije krađa?

Većina autora će rado dati dozvolu za preuzimanje ako ih se pita, ali danas se to uzima zdravo za gotovo, pa se tekst preuzet uz dozvolu sa jedne stranice završi na nekoj trećoj, četvrtoj bez da se više spominje originalni autor ili web stranica sa koje je došao, a "lopovi" se izmotavaju na svakakve načine jer oni to ne čine za profit već radi promocije teme... hmm, zašto se onda rijetki usude objaviti na svojim web stranicama sadržaj neke svoje omiljene knjige tipa Harry Potter?